Wat kun je met Delicious?

Op Twitter stelde iemand de vraag naar de gebruikservaringen met Delicious.com. Ik werk er al meer dan twee jaar met veel plezier mee.
Delicious is een hulpmiddel voor social bookmarking. Je kunt interessante websites eenvoudig markeren met je eigen trefwoorden (tagging). Een beetje vergelijkbaar met het opslaan in je lijstje favorieten in je browser, maar dan computer-onafhankelijk. Tot zover is het een persoonlijk hulpmiddel. Ik noem het meestal mijn internet-knipselmap. Het grote voordeel is natuurlijk dat je overal favoriete artikelen en sites kunt terugvinden op basis van je zelfgekozen trefwoorden.
Tot zover het gedeelte ‘bookmarking’. Maar hoe zit het met het deel ‘social’? Ook daarvan maak ik regelmatig gebruik.

Een paar voorbeelden:

  1. Tijdens de ontwikkeling van een opleiding voor uitgevers (Van hype naar uitgeefstrategie – uitgeven in de online wereld) werkten we met een redactie. Deze redactie hielp mee om te zoeken naar relevante voorbeelden op internet bij de 10 thema’s uit de opleiding. We hadden gezamenlijk een uniek trefwoord afgesproken en iedereen markeerde interessante voorbeelden met die tag. Zo ontstond een longlist. Ik heb vervolgens de longlist verder geordend door trefwoorden toe te voegen (bij welk thema past dit voorbeeld het beste). In de cursus werden de definitieve keuzes aan de deelnemers gepresenteerd. Maar nadat zij geleerd hadden wat Delicious was, stond het hen vrij ook de longlist te raadplegen.
  2. Ik ben regelmatig op zoek naar voorbeelden van programma’s waarmee je dingen kunt visualiseren. Je kunt in Delicious ook gebruik maken van de tags van anderen. Als ik ga zoeken op tags als ‘tools’ en ‘visualization’ vind ik eenvoudig de favoriete sites van anderen. Je ziet ook meteen hoeveel anderen die site gemarkeerd hebben. En je kunt bij een persoon bekijken wat die nog meer interessant vindt. Vaak brengt het bekijken van de tags van zo iemand je ook weer op andere goede ideeën. Zo werkt het voor mij zeker ook ‘social’.
  3. Ik deel de bookmarks ook regelmatig met mijn collega’s. Als ik iets interessants heb gevonden geef ik dat soms door per e-mail, maar zeker ook door de tag te posten voor mijn collega’s. Naast trefwoorden kun je namelijk ook eenvoudig adresseren aan anderen in je netwerk. Zij vinden het in hun inbox en kunnen daarna bepalen of ze het aan hun eigen favorieten willen toevoegen of niet.

 

Delicious

Tot zover wat ervaringen met Delicious. Overigens heeft dit programma wel een concurrent die ik binnenkort eens beter ga proberen: diigo.com. Daarmee kun je ongeveer hetzelfde als met Delicious, maar je kunt bovendien bij onderdelen van een gemarkeerde site of artikel opmerkingen opnemen en met een accentueerstift markeringen aanbrengen. En ook die kun je weer met elkaar delen. Dat is nog een interessante toevoeging, die ik graag wil onderzoeken.